bebeli.pl

Blog tematyczny o dzieciach i lifestylu

KobietaZdrowie

Czego nie jeść w ciąży? Produkty zakazane

Czego nie jeść w ciąży? Produkty zakazane

Ciąża to piękny okres, podczas którego rodzice przygotowują się na przyjście na świat nowego człowieka. Dla kobiety jest to okres szczególny, który wymaga dbania o siebie i maluszka, który rośnie w brzuszku. Są produkty, które mogą zaszkodzić nienarodzonemu dziecku oraz ciężarnej kobiecie. Jakich produktów powinny unikać ciężarne kobiety?

Czego nie można jeść w ciąży?

Ciąża trwa 9 miesięcy i wymaga od kobiety wielu wyrzeczeń. Przede wszystkim należy zrezygnować bezwarunkowo z picia alkoholu i palenia papierosów. Wszystkie używki są zakazane i niekorzystnie wpływają na dziecko. Wiele osób twierdzi, że lampka wina czerwonego raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale czy jest to konieczne? Ciąża nie trwa wiecznie i można przez ten czas zadbać o siebie i nienarodzone dziecko. Nie wskazane są także słodycze, napoje gazowane oraz żywność fast food. Ciężarne kobiety powinny unikać serów pleśniowych, surowego mięsa oraz surowych jaj.

Jak dbać o siebie w ciąży?

Ciąża jest okresem, który wymaga szczególnego zadbania o organizm. Dziecko wymaga dostarczania wielu składników odżywczych, które pomagają w prawidłowym rozwoju płodu. Niezbędne są także witaminy i mikroelementy, które zapewniają zdrowie matce. Każda ciężarna kobieta powinna przyjmować suplementy diety. Oczywiście ważna jest dieta i codzienny jadłospis. Z pożywieniem niestety nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości niezbędnych witamin i mikroelementów. Kobiety w ciąży powinny zażywać regularnie kwas foliowy. Ważna jest także suplementacja witaminy A, E, C i witamin z grupy B. Witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Ważne jest także unikanie stresu.

Jaka dieta jest najlepsza dla kobiet ciężarnych?

Każda kobieta w ciąży powinna zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe. Przede wszystkim ważne jest regularne spożywanie posiłków. Najlepiej jakby było to pięć pełnowartościowych posiłków. Regularne jedzenie reguluje metabolizm. Codzienna dieta powinna być bogata w warzywa i owoce. Najlepiej spożywać je w postaci surowej. Należy pamiętać o tym, aby dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem. Dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w białko. Najlepiej dostarczać je w równych proporcjach z potraw mięsnych i roślinnych. Węglowodany powinny być wartościowe. Makarony, ryż i kaszę należy wymienić na produkty pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika. W czasie ciąży najlepiej ograniczyć spożycie soli oraz słodyczy. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Dziennie powinno spożyć się około 2-3 litrów płynów. Najlepszym wyborem jest woda niegazowana lub ziołowe herbatki. Wodę można zastąpić świeżymi sokami, które sami wyciśniemy. Są one źródłem wielu cennych witamin, które organizm łatwo i szybko przyswaja. Kobieta ciężarna powinna także regularnie ćwiczyć. Oczywiście ćwiczenia muszą być adekwatne do stanu i kondycji kobiety. Najlepiej zestaw ćwiczeń przeanalizować z lekarzem prowadzącym ciążę.

Udostępnij