Czym zastąpić mięso? – pomysły i inspiracje
Data publikacji 14 stycznia 2022
Dieta bezmięsna jest coraz chętniej stosowana. Jej wprowadzanie może wynikać z różnych powodów, w tym choćby ideologicznych lecz nigdy nie może odbywać się kosztem zdrowia. Na szczęście w sprzedaży jest wiele zamienników, dzięki którym znalezienie odpowiedzi na pytanie dotyczące tego czym zastąpić mięso nie stanowi zwykle większego problemu.
Z czego wynika popularność diety bezmięsnej?
Dietę bezmięsną, w tym wegańską lub wegetariańską według badań stosuje ponad milion obywateli kraju. Poza tym, wiele kolejnych osób w ostatnim czasie znacznie ograniczyło ilość spożywanego codziennie mięsa. Takie działanie podyktowane jest troską o zdrowie, ponieważ dobrze zbilansowana zielona dieta obniża poziom cholesterolu, powoduje spadek ciśnienia tętniczego oraz ogranicza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, zmian nowotworowych i cukrzycy, a także nadwagi i otyłości. Odpowiednio skomponowana dieta bezmięsna dostarcza wszystkie cenne składniki odżywcze, a jednocześnie przygotowywane w jej ramach posiłki są smaczne i proste do wykonania. W wielu wypadkach opiera się ona na produktach sezonowych, dzięki czemu jest ona również stosunkowo tania.
Czym warto zastąpić mięso?
Produkty mięsne może z powodzeniem zastępować soczewica. Zawiera ona bowiem w swoim składzie dużą ilość łatwo przyswajanego białka, które w innym wypadku dostarczane jest wraz z mięsem. Poza tym, jest ona bogata w: magnez, potas, witaminy z grupy B oraz błonnik. Soczewica jest bardzo sycąca, tania oraz szybko się gotuje. Może być z powodzeniem wykorzystywana podczas przygotowywania pulpetów, pasztetów, farszu do pierogów czy zupy. Alternatywą dla mięsa może być również soja. Podobnie jak soczewica zawiera duże ilości białka i może być spożywana w formie tofu. Produkt ten ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy cenią ser za unikalny smak. Jest on pozyskiwany z mleka sojowego i dość często określany jest mianem wegańskiego twarogu. Z soi w wyniku procesów fermentacyjnych otrzymywany jest również tempeh. Cechuje go wysoka zawartość białka oraz nieprzeciętny smak. Co ciekawe, mięso może być również zastępowane przez kalafior. Może być on podawany w panierce wraz z odpowiednimi sosami, dzięki czemu stanowi pełnowartościowe danie obiadowe. Niecodzienny smak kalafiora można uzyskać przyprawiając go imbirem.
Na jakie inne zamienniki mięsa warto zwrócić uwagę?
Godnymi polecenia zamiennikami produktów mięsnych w codziennej diecie są grzyby. Mogą być gotowane i marynowane oraz dodawane do potrawek i strogonowów czy podawane jak typowe burgery. W tym przypadku doskonale sprawdzą się dostępne w sprzedaży boczniaki. Popularnym zamiennikiem mięsa jest również fasola, z której przygotować można kotlety, pasztety czy nawet smalec. Nie sposób również nie wspomnieć o ciecierzycy. Cechuje się ona wysoką zawartością żelaza i białka oraz kwasu foliowego i błonnika. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne, w tym chroni przed rozwojem miażdżycy i cukrzycy. Z ciecierzycy przyrządza się znany na całym świecie hummus. Poza tym może być ona składnikiem pasztetów i zup.