Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś
Lifestyle czym zastąpić mięśo

Czym zastąpić mięso? – pomysły i inspiracje

Data publikacji 14 stycznia 2022


Dieta bezmięsna jest coraz chętniej stosowana. Jej wprowadzanie może wynikać z różnych powodów, w tym choćby ideologicznych lecz nigdy nie może odbywać się kosztem zdrowia. Na szczęście w sprzedaży jest wiele zamienników, dzięki którym znalezienie odpowiedzi na pytanie dotyczące tego czym zastąpić mięso nie stanowi zwykle większego problemu.

Z czego wynika popularność diety bezmięsnej?

Dietę bezmięsną, w tym wegańską lub wegetariańską według badań stosuje ponad milion obywateli kraju. Poza tym, wiele kolejnych osób w ostatnim czasie znacznie ograniczyło ilość spożywanego codziennie mięsa. Takie działanie podyktowane jest troską o zdrowie, ponieważ dobrze zbilansowana zielona dieta obniża poziom cholesterolu, powoduje spadek ciśnienia tętniczego oraz ogranicza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, zmian nowotworowych i cukrzycy, a także nadwagi i otyłości. Odpowiednio skomponowana dieta bezmięsna dostarcza wszystkie cenne składniki odżywcze, a jednocześnie przygotowywane w jej ramach posiłki są smaczne i proste do wykonania. W wielu wypadkach opiera się ona na produktach sezonowych, dzięki czemu jest ona również stosunkowo tania.

Czym warto zastąpić mięso?

Produkty mięsne może z powodzeniem zastępować soczewica. Zawiera ona bowiem w swoim składzie dużą ilość łatwo przyswajanego białka, które w innym wypadku dostarczane jest wraz z mięsem. Poza tym, jest ona bogata w: magnez, potas, witaminy z grupy B oraz błonnik. Soczewica jest bardzo sycąca, tania oraz szybko się gotuje. Może być z powodzeniem wykorzystywana podczas przygotowywania pulpetów, pasztetów, farszu do pierogów czy zupy. Alternatywą dla mięsa może być również soja. Podobnie jak soczewica zawiera duże ilości białka i może być spożywana w formie tofu. Produkt ten ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy cenią ser za unikalny smak. Jest on pozyskiwany z mleka sojowego i dość często określany jest mianem wegańskiego twarogu. Z soi w wyniku procesów fermentacyjnych otrzymywany jest również tempeh. Cechuje go wysoka zawartość białka oraz nieprzeciętny smak. Co ciekawe, mięso może być również zastępowane przez kalafior. Może być on podawany w panierce wraz z odpowiednimi sosami, dzięki czemu stanowi pełnowartościowe danie obiadowe. Niecodzienny smak kalafiora można uzyskać przyprawiając go imbirem.

Na jakie inne zamienniki mięsa warto zwrócić uwagę?

Godnymi polecenia zamiennikami produktów mięsnych w codziennej diecie są grzyby. Mogą być gotowane i marynowane oraz dodawane do potrawek i strogonowów czy podawane jak typowe burgery. W tym przypadku doskonale sprawdzą się dostępne w sprzedaży boczniaki. Popularnym zamiennikiem mięsa jest również fasola, z której przygotować można kotlety, pasztety czy nawet smalec. Nie sposób również nie wspomnieć o ciecierzycy. Cechuje się ona wysoką zawartością żelaza i białka oraz kwasu foliowego i błonnika. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne, w tym chroni przed rozwojem miażdżycy i cukrzycy. Z ciecierzycy przyrządza się znany na całym świecie hummus. Poza tym może być ona składnikiem pasztetów i zup.

urodziny

Redakcja bebeli.pl

Witamy na naszym serwisie – przestrzeni stworzonej z myślą o Tobie i Twoich najbliższych. Nasza redakcja to zespół pełen pasji i zaangażowania. Każdy z nas wnosi unikalną wiedzę i doświadczenie, dzięki czemu możemy dostarczać Ci treści najwyższej jakości. Wierzymy, że każdy dzień przynosi nowe możliwości do nauki, rozwoju i czerpania radości z życia. Dlatego nasze artykuły nie tylko informują, ale także inspirują do działania. Niezależnie od tego, czy szukasz porad dotyczących zdrowia, inspiracji do stworzenia wyjątkowego stylu, czy pomysłów na aranżację domu, jesteśmy tutaj, aby Ci pomóc.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?