Strona główna
Kobieta
Tutaj jesteś
Kobieta dieta cukrzycowa w ciąży

Dieta cukrzycowa w ciąży – podstawowe informacje

Data publikacji 14 stycznia 2022


Dieta cukrzycowa w ciąży oznacza dla kobiet pewne wyrzeczenia oraz konieczność przestrzegania określonych zasad. Wytyczne dotyczą w tym wypadku nie tylko komponowania, ale również przygotowywania oraz regularności spożywania posiłków.

Z czego wynika konieczność stosowania diety cukrzycowej w ciąży?

Odpowiednia dieta jest zalecana w przypadku zdiagnozowania cukrzycy u ciężarnej. Jej wprowadzenie oraz ścisłe przestrzeganie pozwala w wielu wypadkach uniknąć leczenia farmakologicznego oraz zachować zdrowie matki i dziecka. Cukrzyca to dolegliwość, która dość często dotyka kobiety w ciąży. Wynika to z faktu zachodzących zmian hormonalnych, które wpływają na rozregulowanie gospodarki węglowodanowej. Wówczas zaburzony zostaje poziom glukozy we krwi i pojawia się tak zwana hiperglikemia. Wówczas poziom cukru może być wyrównywany za pomocą codziennej diety.

Czym powinna się cechować dobra dieta cukrzycowa stosowana podczas ciąży?

Każda dieta stosowana przez ciężarną, w tym dieta cukrzycowa powinna być starannie skomponowana i zbilansowana. Powinna bazować na różnorodnych produktach cechujących się niskim indeksem glikemicznym. Tylko bowiem w ten sposób może być zagwarantowany prawidłowy rozwój dziecka oraz zdrowie jego matki. Spożywane przez nią posiłki muszą cechować się odpowiednią kalorycznością oraz dużą zawartością witamin i składników mineralnych. Nie bez znaczenia jest również regularność posiłków. Dostarczanie pokarmu w określonym czasie pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Posiłki powinny być zatem spożywane w odstępach maksymalnie trzygodzinnych. Jadłospis powinien obejmować około sześciu porcji pokarmu, w tym trzy posiłki główne przeplatane mniejszymi przekąskami. Samo zapotrzebowanie na kalorie jest w tym przypadku sprawą indywidualną i zależy między innymi od wzrostu, masy ciała czy wieku kobiety. Jadłospis powinien być sporządzany lub konsultowany przez diabetologa.

Jakie produkty powinny się znaleźć w diecie cukrzycowej?

Podstawą diety cukrzycowej są węglowodany, które powinny pokrywać około połowy zapotrzebowania kalorycznego. W diecie przyszłej matki powinny znaleźć się przede wszystkim węglowodany złożone, które trawione są dłużej i nie powodują nagłego skoku poziomu cukru we krwi. Z tego powodu zalecane jest spożywanie produktów zbożowych z pełnego przemiału, w tym ryżu, pieczywa czy kaszy. Poza tym w diecie ciężarnej powinny znaleźć się produkty bogate w betaglukany, które obniżają indeks glikemiczny spożywanego pokarmu oraz stanowią frakcję korzystnego dla zdrowia błonnika. Z diety ciężarnej powinny być wyeliminowane cukry proste oraz pokarmy smażone. Powinny być one zastępowane daniami gotowanymi, pieczonymi lub duszonymi. Należy jednak pamiętać o tym, że długość obróbki cieplnej pokarmu przekłada się na indeks glikemiczny. Indeks to wskaźnik, który określa szybkość wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu danego pokarmu. Korzystne dla zdrowia ciężarnych i ich dzieci są produkty, które nie powodują gwałtownych zmian w organizmie i utrzymują poziom glukozy na w miarę stałym poziomie przez długi czas.

urodziny

Redakcja bebeli.pl

Witamy na naszym serwisie – przestrzeni stworzonej z myślą o Tobie i Twoich najbliższych. Nasza redakcja to zespół pełen pasji i zaangażowania. Każdy z nas wnosi unikalną wiedzę i doświadczenie, dzięki czemu możemy dostarczać Ci treści najwyższej jakości. Wierzymy, że każdy dzień przynosi nowe możliwości do nauki, rozwoju i czerpania radości z życia. Dlatego nasze artykuły nie tylko informują, ale także inspirują do działania. Niezależnie od tego, czy szukasz porad dotyczących zdrowia, inspiracji do stworzenia wyjątkowego stylu, czy pomysłów na aranżację domu, jesteśmy tutaj, aby Ci pomóc.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?