Czego nie jeść w ciąży? Produkty zakazane
Data publikacji 15 stycznia 2022
Ciąża to piękny okres, podczas którego rodzice przygotowują się na przyjście na świat nowego człowieka. Dla kobiety jest to okres szczególny, który wymaga dbania o siebie i maluszka, który rośnie w brzuszku. Są produkty, które mogą zaszkodzić nienarodzonemu dziecku oraz ciężarnej kobiecie. Jakich produktów powinny unikać ciężarne kobiety?
Czego nie można jeść w ciąży?
Ciąża trwa 9 miesięcy i wymaga od kobiety wielu wyrzeczeń. Przede wszystkim należy zrezygnować bezwarunkowo z picia alkoholu i palenia papierosów. Wszystkie używki są zakazane i niekorzystnie wpływają na dziecko. Wiele osób twierdzi, że lampka wina czerwonego raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale czy jest to konieczne? Ciąża nie trwa wiecznie i można przez ten czas zadbać o siebie i nienarodzone dziecko. Nie wskazane są także słodycze, napoje gazowane oraz żywność fast food. Ciężarne kobiety powinny unikać serów pleśniowych, surowego mięsa oraz surowych jaj.
Jak dbać o siebie w ciąży?
Ciąża jest okresem, który wymaga szczególnego zadbania o organizm. Dziecko wymaga dostarczania wielu składników odżywczych, które pomagają w prawidłowym rozwoju płodu. Niezbędne są także witaminy i mikroelementy, które zapewniają zdrowie matce. Każda ciężarna kobieta powinna przyjmować suplementy diety. Oczywiście ważna jest dieta i codzienny jadłospis. Z pożywieniem niestety nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości niezbędnych witamin i mikroelementów. Kobiety w ciąży powinny zażywać regularnie kwas foliowy. Ważna jest także suplementacja witaminy A, E, C i witamin z grupy B. Witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Ważne jest także unikanie stresu.
Jaka dieta jest najlepsza dla kobiet ciężarnych?
Każda kobieta w ciąży powinna zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe. Przede wszystkim ważne jest regularne spożywanie posiłków. Najlepiej jakby było to pięć pełnowartościowych posiłków. Regularne jedzenie reguluje metabolizm. Codzienna dieta powinna być bogata w warzywa i owoce. Najlepiej spożywać je w postaci surowej. Należy pamiętać o tym, aby dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem. Dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w białko. Najlepiej dostarczać je w równych proporcjach z potraw mięsnych i roślinnych. Węglowodany powinny być wartościowe. Makarony, ryż i kaszę należy wymienić na produkty pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika. W czasie ciąży najlepiej ograniczyć spożycie soli oraz słodyczy. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Dziennie powinno spożyć się około 2-3 litrów płynów. Najlepszym wyborem jest woda niegazowana lub ziołowe herbatki. Wodę można zastąpić świeżymi sokami, które sami wyciśniemy. Są one źródłem wielu cennych witamin, które organizm łatwo i szybko przyswaja. Kobieta ciężarna powinna także regularnie ćwiczyć. Oczywiście ćwiczenia muszą być adekwatne do stanu i kondycji kobiety. Najlepiej zestaw ćwiczeń przeanalizować z lekarzem prowadzącym ciążę.